Letos se nejvíc daří meduňce. Když jsem viděla, do jakých rozměrů roste, tak jsem začala vymýšlet, co s ní provedu, kromě sušení na čaj.
Měla jsem trochu obavy o mátu, protože zjara nechtěla obrážet, ale dostala své plevelovité pověsti a už si vesele roste menší pažitkou a levandulí 🙂
No a co jsem vymyslela s meduňkou? Udělala jsem netradičně tradiční domácí sirup. Dělala jsem ho takzvaně od oka. 🙂
Den předem jsem převařila vodu a do lehce pochládlé lázně jsem dala celé dlouhé stonky meduňky. Jelikož jí máme dost, tak jsem nešetřila. Druhý den jsem do vody vymačkala cca kilo citrónů, přecedila přes čistou 🙂 plínku a nasypala 2kg cukru. Míchala jsem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustil. Potom jsem do stetilizovaných lahví nalila vzniklou meduňkovou mňamku.
Celkem tedy máme asi 4litry sirupu. Vše jsem zkusila zavařit v myčce, takže se teprve ukáže, jestli to bude mít kýžený výsledek.
A co jsem provedla se zbytkem meduňky? To si napíšeme příště…